Dijital Pazarlama Stratejisi Geliştirebilen Kaç Kişiyiz?

Kaç Kişiyiz?
Dijital pazarlama

Sürekli değişen dijital alanda firmaların “Dijital Pazarlama Uzmanı” ilanları gün geçtikçe artmaya başladı. Hal böyleyken dijital pazarlama stratejisi geliştirebilmek öncelikle Dijital pazarlamanın temelleri ve iyi bir uzman olmanın ne demek olduğunu kavramakla daha da kolaylaşabilir.

Şu anda okuduğunuz bu yazı geniş ve kapsamlı bilgi kütüphanelerinden derlenerek basit dille sizlere aktarılmak üzere hazırlanmıştır.

Kavramsal açılım sonrası dijital pazarlama stratejisi oluşturmak ve dijital pazarlamada uzmanlık kazanmak için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda en basit bakış açısına ulaşmanızı hedefliyoruz.

Dijital Pazarlama Temelleri ve Önemi?

Günümüzün hızlı tempolu dijital pazarlama ortamı hızla büyüyor ve gelişiyor. Dijital pazarlama sektörünün 2026 yılına kadar 786 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla geleneksel pazarlama stratejileri artık önemini kaybediyor.

Dijital pazarlama, bir ürün veya hizmeti tanıtmak için dijital kanalları kullanır.

Dijital pazarlama araçlarını stratejilerde kullanmak, işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmasına, onlarla etkileşime geçmesine ve sonuçta onları müşteriye dönüştürmesine yardımcı olabilir.

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Neler Yapar?

En yalın hali ile dijital kanalları kullanarak işletmelerin çevrimiçi ortamda tanıtımına yönelik bir yöntemdir. 

Dijital pazarlama uzmanı ise Google Ads, Meta Ads başta olmak üzere çevrimiçi reklam platformlarında etkili kampanyalar oluşturan, yöneten ve tüm sürecin veri analizlerini okuyarak raporlayan bu alanda kampanyalara dijital pazarlama strateji araçları ile yol haritası çizebilen bireylerdir.

Etkili bir dijital pazarlama uzmanı, markanın çevrimiçi hedef kitlesini belirleyebilir ve bu kitle ile etkileşimi, tıklamaları ve dönüşümleri arttırırken markanın çevrimiçi kanallarda görünürlüğünü de artırır.

Daha önce hiç dijital pazarlama stratejisi geliştiremeyenler için süreç biraz korkutucu gelebilir. Neyse ki yalnızca dört adımda bu süreci tamamlayabiliriz.

Dijital Pazarlama Strateji Adımları Nelerdir?

Hedef Kitlenizi Araştırın ve Anlayın

Dijital pazarlama stratejisine dalmadan önce, hedef kitle kavramını açıklamaya biraz zaman ayıralım . Hedef pazarında ürün ya da hizmetinize uygun olacak kullanıcı profilleri dir.

Genellikle Hedef kitleleri aşağıdakiler gibi belirli veri noktalarına göre hedefleriniz:

  • Cinsiyet
  • Yaş Eğitim
  • Satın alma gücü
  • Konum

Bu veriler, ürün veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek kişilere pazarlama yaparak reklam bütçenizi verimli bir şekilde harcamanıza olanak tanır.

Yine de bunalıma girmeyin. Bunun yerine ideal müşterilerinize ulaşmak için bu ipuçlarını izleyin.

Dijital Pazarlama: Ürün/Hizmet Pazarı Belirleme Soruları

  • Köklü bir pazarda mı yoksa gelişmekte olan bir pazarda mı faaliyet gösteriyorum?
  • Sektörümün ana akım mı?
  • Başlıca rakiplerim kimler?
  • Hangi tür içerikler onlar için işe yarar?

Hedef Kitlemi Nasıl Belirleyebilirim?

Nasıl bir müşteri aradığınızı düşünün.

İdeal müşterinize ilişkin genel bir fikirle başlayın, ardından hedef kitlenizi daraltmak için veri noktalarını kullanın. (Örn. ürününüzün olası hedef kitlesi, İstanbul’da yaşayan, aylık geliri 20.000 ila 40.000 TL arasında olan 25 ila 35 yaş arası erkekler olabilir.)

Hedef Kitleme Nasıl İçerikler Sunabilirim?

Sektörünüzde ki en popüler blogları, alışveriş yaptıkları e-ticaret mağazalarını ve izledikleri YouTube videolarını bulun.

Bu bilgi kitlenizin size ne tüketmeyi sevdiği hakkında fikir verir ve içerik oluşturmayı önemli ölçüde kolaylaştırır. Trend olan içerikleri yakalamak ve hedef kitlenize yönelik içerik fikirleri almak amacıyla sosyal medyanın gücünü kullanmış olursunuz.

Dijital Pazarlama Stratejisi Hedefleri ve KPI’ları

Pazarlamacılar genellikle hedef belirleme kavramını gözden kaçırır. Unutmayın iyi tanımlanmış bir pazarın hedef kitlesi planlama da markanızı güçlendirebilir.

Hedefler, dijital pazarlama stratejinizin izlenmesi ve güncellenmesi için size kolaylık sağlar. Fakat pazarlama planınızı doğru bir şekilde kurmalısınız.

Ortalama bir insan hedef belirlemeyi düşündüğünde, bunlar niteliksel hedefler olma eğilimindedir. Ancak dijital pazarlama için ölçülmesi kolay hedeflere ihtiyaç vardır. Bu sebeple niceliksel hedeflere odaklanmak daha sağlıklı olacaktır.

Markalar ancak açık, ölçülebilir hedefler ve KPI’lar belirleyerek denemeler yapıp uzun vadeli büyümeyi mümkün kılabilirler.

Dijital Pazarlama Stratejinizi Oluşturun

Temel konuları ele aldığımıza göre, markanın stratejisini oluşturmaya yardımcı olacak en uygun dijital pazarlama çözümlerini oluşturup uygulama zamanı geldi.

Bu adım hangi dijital pazarlama kanalına odaklanılacağını belirlemek anlamına gelir.

Bu süreçte karar vermek işe yaramayacak bir kanala yatırım yapma biraz korkutucu olmasının nedenlerinden biri de korkusudur.

Neyse ki dijital pazarlama stratejileri çerçevemiz bu riski önemli ölçüde azaltıyor. Küçük, aşırı odaklı kampanyalarla markalar, binlerce lira harcamadan bir kanalın etkinliğini takip edebiliyor.

Örn. bir hedef belirleyin, küçük bir pazarlama hamlesi uygulayın ve Facebook reklamlarının markanız için ne kadar değerli olduğunu analiz edin. Daha sonra bu verileri, o kanaldaki gelecekteki kampanyaların ne kadar etkili olacağını tahmin etmek için kullanabilirsiniz.

Bu yaklaşım, veri toplayarak hangi kanalların hedef kitlenizde yankı uyandırabileceğine dair net bir anlayış geliştirmeye yardımcı olabilir.

Süreç Geliştirmeye Devam Edin

Pek çok marka, doğru veri noktalarını toplamasına rağmen uzun vadeli büyüme elde etmekte zorlanır. Verileri bir sonraki çeyreğin pazarlama kampanyasına dönüştürmek bazı durumlarda mümkün olmayabilir. 

Pazarlama Verilerini Dönüştürmede İncelenmesi Gereken Gelişim Durumları:

  • Hangi sorunların çözülmesi gerektiğini bilmemek
  • Dinleyiciyi tam olarak anlayamamak
  • Çok fazla veri kafa karışıklığına yol açıyor
  • Sınırlı pazarlama bütçesi
  • Açık ve somut hedefler belirlemek ve sonuçları takip etme sürecinin basitleştirilmesi

Büyüme her zaman doğrusal değildir; Başarılı bileşenleri belirlemek için bir çok sürecin denenerek veri toplanması ve en uygun yöntemin ve aracın kullanılması önemlidir.

Dijital Pazarlama Strateji Araçları

Çevrimiçi Dijital Pazarlama Strateji Araçları

  • Arama motoru optimizasyonu (SEO): Bir web sitesinin Google gibi arama motorlarındaki görünürlüğünü ve sıralamasını iyileştirmek için optimize edilmesi.
  • Tıklama başına ödeme reklamcılığı (PPC): reklamların arama motoru sonuç sayfalarında veya sosyal medya platformlarında görünmesi için ödeme yapmak.
  • Sosyal medya pazarlaması (SMM): Marka farkındalığını ve katılımını artırmak için Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında içerik oluşturmak ve paylaşmak.
  • İçerik pazarlaması: Blog gönderileri, e-kitaplar veya videolar gibi değerli içeriklerin oluşturulması ve paylaşılması, böylece belirli bir hedef kitlenin ilgisini çekme ve elde tutma.

Çevrimdışı Dijital Pazarlama Strateji Araçları

  • Bilbordlar: Bu, markanızı veya ürününüzü tanıtmak için reklam panolarının, toplu taşıma reklamlarının veya diğer görsel medya türlerinin kullanılmasını içerir. Bu, geniş bir kitleye ulaşmanın ve güçlü bir görsel izlenim yaratmanın harika bir yolu olabilir.
  • TV pazarlamas: ürünlerinizi reklamlar, bilgilendirici reklamlar ve hatta gösteriler yoluyla tanıttığınız yer.
  • Radyo pazarlaması: Ürününüzü dinleyicilere tanıtan fragmanlar ve reklamlar.

Dijital pazarlamayı çevrimiçi ve çevrimdışı karması olarak kullanmak çok yönlü bir strateji için hayati önem taşıyabilir.

Bu araçlar günümüz şirketlerinin arzu ettikleri kitleye etkili bir şekilde ulaşmalarına, onlarla aktif olarak etkileşime geçmelerine ve onları başarılı bir şekilde sadık müşterilere dönüştürülmelerine yardımcı olur.

Dijital Pazarlama Strateji Araçlarına Genel Bakış

Dijital pazarlamanın iki ana direği çevrimiçi ve çevrimdışı dır. Asıl odak noktası çevrimiçi pazarlama olsada her bölümü parçalara ayırmadan önce çevrimiçi pazarlamanın ana kategorileriyle başlayalım.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama motoru optimizasyonu, web sitenizi ve içeriğinizi arama motorlarında daha iyi performans gösterecek şekilde optimize etmek anlamına gelir. İyi yapılandırılmış bir SEO stratejisi şunları içerir:

  • Anahtar kelime araştırması
  • İçerik kalitesi oluşturma
  • Sayfa hızını artırarak kullanıcı deneyimini geliştirme
  • Neyin işe yaradığını görmek için analitiği izleme

SEO, ürününüzü/hizmetinizi aktif olarak arayan ziyaretçileri çeken organik bir yaklaşımdır ancak çalışması zaman alır. Sonuçları görmeniz muhtemelen birkaç ayı alabilir, ancak sabır ve tutarlılık harika sonuçlar doğurabilir.

SEM ile pazarlamacılar hedef anahtar kelimelerini seçer ve ardından onlara teklif verir. En yüksek teklifi verenin PPC reklamları, arama yapan kişi eşleşen bir anahtar kelime girdiğinde arama sonuçlarında görünür. Reklam veren tıklama başına ödeme yapar. 

Arama motoru pazarlamacılığının temel avantajı, reklamlarınızdan SEO’ya göre daha hızlı sonuçlanmasıdır. Ancak, özellikle arkasında iyi düşünülmüş bir stratejiniz yoksa maliyetli olabilir. 

İçerik Pazarlama

Düzenli olarak yüksek kaliteli, değerli içerik oluşturarak güven oluşturabilir, otorite oluşturabilir ve etkileşimi artırabilirsiniz. İçeriğiniz aşağıdakiler gibi birçok biçimde olabilir:

  • Blog gönderileri
  • Uzun biçimli makaleler
  • Video ve e-posta pazarlaması
  • İndografik

İçerik pazarlama, doğrudan satış yaklaşımından ziyade tüketicileri eğitir, eğlendirir veya tüketicilerin sıkıntılı noktalarını giderir.

İçerik pazarlama, düzenli güncel içerik akışı sayesinde güven oluşturur, katılımı artırır ve SEO’ya yardımcı olur. Fakat zaman alıcı ve uzun vadeli bir stratejidir.

Sosyal Medya Pazarlaması (SMM)

Bu dijital pazarlama stratejisi, hedef kitlenize ulaşmak, marka bilinirliği oluşturmak ve ürün veya hizmetleri tanıtmak için sosyal medya platformlarını kullanmayı ifade eder. Düzenli olarak içerik yayınlamak web sitesi trafiğini artırabilir, müşteri ilişkileri kurabilir ve satışları artırabilir.

Sosyal medya pazarlaması için hedef kitlenize uygun platformu seçmek, onlara hitap eden içerikler oluşturmak ve yorumlara yanıt vererek potansiyel müşterilerle etkileşimde olmakla başlar.

İpucu: Kullanıcıları demografik özelliklerine, ilgi alanlarına ve davranışlarına ayrıştırmak için sosyal medyada ücretli reklamları da kullanabilirsiniz.

Sosyal medya pazarlamasının temel avantajı, markanızı küresel bir izleyici kitlesinin önüne çıkararak geniş kitle tabanına sahip olmasıdır. 

Ancak, SMM içerik çokluğu sebebi ile zengin bir platform olduğundan öne çıkmanız zor olabilir ve üçüncü taraf bir platforma ve onun algoritmalarındaki veya politikalarındaki herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bağlı Kuruluş Pazarlaması

Ürünlerinize/hizmetlerinize çok daha geniş bir erişim sağlar ve uygun maliyetlidir. Olumsuz tarafı, iş ortağınız ile kullandığınız programların yönetimidir. Özellikle de çok sayıda bağlı kuruluşunuz varsa… Bu dolandırıcılık riskini de artırır.

Bağlı kuruluş pazarlamasının en iyi örneklerinden biri Shopify Dır.

E-Posta Pazarlama

E-posta dijital pazarlamanın en popüler ve etkili biçimlerinden biridir.

Kullanıcıları potansiyel müşterileri, web siteleri veya katılım formları aracılığıyla posta listelerine kayıt olmaya teşvik ederek gerçekleştirilir. Alıcılar ayrıca bir ürün veya hizmet satın alırken bir bültene kayıt olabilirler.

Bir işletme geniş bir e-posta adresi listesi oluşturduğunda, daha iyi sonuçlar elde etmek için hedeflenen e-postalar göndermeye ve müşterilerini segmentlere ayırmaya (belirli e-postaları daha küçük gruplara gönderme) başlayabilir.

E-posta pazarlaması daha iyi hedefleme ve kişiselleştirmeye olanak tanır ve size üzerinde çalışabileceğiniz ölçülebilir veriler sunar.

E-posta pazarlamasının en büyük dezavantajı yasal uyumluluk ve e-posta kullanımının Genel Veri Koruma Yönetmeliğine (GDPR) uygun olmasını sağlamaktır.

SMS Pazarlama

Bugünlerde hemen hemen herkesin bir cep telefonu var, dolayısıyla SMS pazarlama da  popülerlik kazanıyor. 

İnsanların yüzde 90’ının telefon görüşmeleri yerine işletmelerden mesaj almayı tercih eder. Zamanı aktif kullanabilmek arayarak müşterilerinizin vaktini çalmak yerine onlara zaman kazandırır ve bu saygı duyulan uygun bir pazarlama yöntemidir.

Kısa mesaj pazarlamasından yararlanmanın birkaç yolu vardır:

  • Özel fırsatlar, kuponlar ve indirimler,
  • Müşteri hizmetleri olarak metin hatırlatmalarını kullanmak, 
  • Katılımcı müşterilere özel fırsatlar ve hediyeler gönderdiğiniz bir sadakat programı.
  • QR Kodları

Dijital Pazarlama Uzmanı Olarak Strateji Oluşturmak ve Destek Almak

Artık dijital pazarlama stratejilerinin tüm ayrıntılarını tam olarak anladığınıza ve dijital pazarlamanın ne olduğunu bildiğinize göre, iyi bir Dijital pazarlama Uzmanı olabilir ve uzun vadede başarılı Dijital Marka Stratejileri oluşturabilirsiniz. 

Uzmanlığınız bulunduğunuz firmanın ölçeğine bağlı olarak belli kademelerde değerlendirilse de dijital ajanslardan da destek alabilirsiniz.  
Not: Dijital pazarlama sürekli öğrenme ve optimizasyon gerektiren bir süreçtir. Piyasada bir adım önde olmak için mevcut ve yeni ortaya çıkan araçları benimseyin.

Kaç Kişiyiz Dijital Pazarlama Stratejileri Geliştiriyor mu?

Kaç Kişiyiz eğlenceli sorularla yanımızda olan, gülerken düşündürüp yeni bilgiler öğreten içerikleri ile bize iyi hissettiren bir reklam platformudur. Dijital platformlarda faaliyet gösteren bir girişim olduğu için yeni kullanıcılara ulaşabilmek adına kendi dijital pazarlama stratejisini geliştirmektedir. Aramıza katılmak için linke tıklayıp üye olabilirsin. 👇🏼

Yazıyı paylaş