Freelance çalışmak, özellikle eski çalışma şekil ve metotlarının terk edildiği günümüzde en yaygın çalışma şekillerinden birisi olarak görülüyor. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.6 milyar insan freelance çalışma metodu ile yaşamını sürdürüyor ve 1.4 milyar dolarlık bir endüstride çalışmaya devam ediyorlar.
Peki, freelance çalışmak nedir? Freelance iş nasıl bulunur? Özellikle COVID – 19 Pandemisi sonrasında son derece popüler hale gelen çalışma stiline sizler için yakından inceledik.
Freelance Nedir? Freelance İş Modelleri ve Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
Freelance, dilimize “serbest çalışma” olarak çevrilebilir. Günümüzde remote çalışma modeli veya hybrid çalışma gibi çeşitli türleri de bulunuyor.
Freelance çalışmak bir ofis veya iş yerine uğramadan internet üzerinden proje bazlı veya sürekli olarak çalışmaya verilen isim. Özellikle dijital tasarım, dijital pazarlama, kodlama, web tasarımı gibi bilgisayar ve internet tabanlı becerilere sahip olanlar için freelance çalışma şekli oldukça yaygın. Ayrıca yeterli becerilere sahip kişiler de çoğunlukla freelance çalışıyorlar.
Freelance iş siteleri, çeşitli alanlarda uzman olanlara ek gelir veya kazanç imkânı sunmaktadır. Sitelerde paylaşılan çeşitli proje veya görevleri yerine getirebilir ve bunun karşılığında yol trafiği, ofis dedikoduları veya yorucu mesai saatleri olmadan evinizden gelir elde edebilirsiniz.
Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
Günümüzde çok ama çok basit (anket oldurma, reklam izleme, video beğenme) görevleri de içeren pek çok freelance çalışma şekli var. Ancak bunların çoğu hatırı sayılır bir maddi getiri getirmez ve de illegaldir.
Freelance çalışanlar genellikle internet ve bilgisayar aracılığı ile kolayca yapılan ve iş ekonomisinde talep gören işlerdir:
- Grafik Tasarım: Çizim yeteneğiniz varsa, çizmeyi – tasarlamayı seviyorsanız ve grafik tasarım için kullanılan Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign gibi grafik programlarını kullanmaya hakimseniz, logo tasarımı gibi freelance iş kollarına yönelemeniz mümkün.
- Dijital Pazarlama: Yazmaktan, araştırmaktan, strateji geliştirmekten anlıyor ve içinizdeki reklamcıyı açığa çıkarmak istiyorsanız dijital pazarlama ile ilgili iş dallarında da çalışabilirsiniz.
Freelance çalışmak için web tasarımı, yazılım, reklamcılık, SEO (search engine optimisation – arama motoru iyileştirmeleri) gibi çoğu konuda bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Dijital pazarlama, oldukça geniş bir iş dalı ve dalda çalışanlar sosyal medya içerikleri hazırlamak gibi spesifik alanlarda da uzman olabiliyorlar.
- Kodlama – Kod Yazma veya Bug Ayıklama (Tester): Bir mobil uygulama, dijital oyun veya içerik yönetim sistemi (content management system) için freelance çalışmak mümkün; tabii eğer yazılım ve kodlama ile ilgili derin bir bilgi ve deneyime sahip iseniz. Eğer freelance yazılım uzmanı isenız firmalarla proje bazlı çalışmanız da mümkün.
- Web Tasarımı: Web tasarım alanında uzman olabilmek, yazılıma göre nispeten basittir. Ancak bu dijital beceri, pek çok freelance iş imkânının da kapılarını sizler için aralayabilir. Web tasarım sayesinde kendi sitenizi kurarak da freelance iş almanız mümkün. Ayrıca, bu dijital beceri dijital pazarlama alanında da talep görüyor.
- Dijital Oyun Tasarımı: Dijital oyun tasarımı dünyada ve ülkemizde çok popüler hale geldi. Eğer yabancı dil biliyorsanız, bu alandaki iş imkânlarının sonsuza yakın olduğunu kendiniz de görebilirsiniz.
Oyun endüstrisi büyürken, her türden dijital beceriye sahip usta freelance çalışanlara ihtiyaç var: 3D modelleme yapanlardan grafik animasyon tasarımcılarına, yazılım ile ilgilenenlerden piksel sanatlar konusunda uzmanlaşanlara, çeviri yapanlardan metin yazarlarına veya oyun test elemanlarına kadar listeyi uzatmak mümkün.
- Diğer Freelance Meslek Dalları: Video düzenleme, grafik animasyon, üç boyutlu modelleme, çeviri gibi pek çok alanda freelance iş bulmak oldukça kolay. Tüm bunlara ek olarak mobil oyun veya uygulamaları test ederek de gelir elde etmeniz mümkün.
Freelance Çalışmak: Online İş Siteleri
Özellikle yabancı diliniz varsa, tüm dünya sizin için beceri ve hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz bir pazar yeri haline geliyor. Bu, belki de freelance çalışma şeklinin en güzel taraflarından; tabii mekan bağımsız çalışma özgürlüğünü katmazsak (çalıştığınız yerde internet olmasına dikkat edin)
Peki bunun için en iyi freelance siteleri hangisi? Freelance iş siteleri nasıl çalışıyorlar? Gelin, bu soruları da sizler için detaylı bir şekilde yanıtlayalım.
Ülkemizde veya dünyada pek çok örneği bulunan freelance iş siteleri, bir tür forum veya dijital oda mantığı ile çalışırlar. Bu oda veya forumlarda talep edilen hizmetleri ve ücretleri inceleyebilir veya freelance çalışmak için hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz:
- Upwork: İngilizce bilgisi isteyen sitede, özellikle dijital becerilerinizi pazarlamanız mümkün. Upwork başta olmak üzere çoğu global site sizden belli bir üyelik ücreti de talep edebiliyor. Bununla beraber, başarılı olduğunuz işler sonunda iş verenler arasında daha popüler hale geliyorsunuz.
- Fiverr: Özellikle dijital pazarlama alanında çalışanlara hizmet veren Fiverr, Upwork’den sonra en popüler tercih edilen siteler arasında geliyor.
- R10: İngilizce veya diğer bir yabancı dil konusunda zorlanıyorsanız, R10 üzerinden de çeşitli freelance işler almanız mümkün.
- Diğer Siteler: Bionluk, Behance gibi siteleri kullanabilirsiniz. Bunlardan özellikle Behance, grafik tasarım konusunda yetenekli kişiler için oldukça ideal.
Günümüzde freelance iş yapmanın pek çok yolu var. Sitelerden iş almak, bunlardan sadece biri.
Kaç Kişiyiz’de İçerik Fikirleri Bulabilir Miyim?
Youtube, Instagram, TikTok gibi alanlarda içerik üretebilir ve evden online çalışma prensibi ile de para kazanabilir, ek gelir elde edebilirsiniz. Ancak tüm bunlar için zihninizi kaliteli ve özgün içeriklerle beslemelisiniz. Freelance çalışmak ve özgün içerikler üretebilmek için tek yapmanız gereken Kaç Kişiyiz uygulamasını indirmek ve takip etmek.