Canlı çiçek bakımı biraz meşakkatli görünse de psikolojik olarak aslında bizleri iyileştirdiği birçok araştırma sonucunda sık sık dile getiriliyor. Ruhsal ve Zihinsel sağlığımızı bir canlıya nefes aldırarak zinde tutmak bizim elimizde.
Çiçek bakımı nasıl yapılır diye karalar bağlayıp çiçeklerine kimse küsmesin. 😉
Birden fazla bilgi ile hangi çiçek nasıl bakılır sorusu sizi yorabilir. Kısa ve özet bilgiler vermeye özen göstererek yedi başlıkta canlı çiçek bakımı için okumaya başlayalım.
Bitkilerin Sağlıklı Büyümesi İçin Neye İhtiyaçları Vardır?
En başta nemli bir toprak ve nefes alabilmeleri için suya ihtiyaç duyarlar.
Bizlerde olduğu gibi çiçeklerde de karanlıktan çok dengeli bir ısı, dolaylı güneş ışığı belki birazda gölge içeren bir alan…
Evde yetişen bitkilere ebeveynlik edebilmek görünenden fazlasını yapmak gerekebilir. Bu sebep ile çiçek bakımı püf noktaları daha da önem arz ediyor.
Çiçek Bakımı: Bitkinizin Drenajının İyi Olduğundan Emin Olun
Çiçek bakımı ve bitki bakımı için olmazsa olmaz drenajın ne olduğundan biraz bahsedelim. Akaçlama olarak da bilinen drenaj herhangi bir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır.
Özellikle saksı çiçekleri bakımında saksı altlarına ya da çiçek kaplarınızın altında delik olup olmadığı önemli. Sulama içleminde nemin içeride hapsolup drenajın sağlanması için taban kısmının delik olması gerekir.
Tabanında delik olan bir saksıya sahip olmak aynı zamanda toprak yüzeyine su dökmek yerine bitkinizi suyun içinde beklettiğiniz ‘tabandan sulamaya’ da olanak tanır. Suyu bir saksıda hapsederek toprağın çok ıslak olmasına neden olmak, kök çürümesine ve mutsuz çiçeklere sebep olur.
Çiçek Bakımı: Bitkilerin Tozunu Haftalık Olarak Alın
Toz oluşumunu önlemek için iç mekan bitkilerinin yapraklarını hafif nemli bir bezle silin. Toz, bitkilerinizin ışığı absorbe etmesini zorlaştırıyor…
Fotosentezin kolaylaşması için arada bir temizlik iyi olabilir.
Hem böylece çiçek bakımı yapan bir ebeveyn olarak yaprakları güzel, yeşil ve özenli bir görünüme vesile olursunuz.
Çiçek Bakımı: Her Sulamada Saksınızı Işığa Göre Döndürün
Çiçek bakımında ışık sabit kalırsa güneşlenen insanlar gibi tek taraflı beslenirler. Bu sebep ile daha özenli bir ebeveyn olarak çiçeklerin her sulamasında bitkiyi severken ışık yönüne dikkat edelim.
Bitkileriniz yalnızca tek yönden ışık alıyorsa, her sulamada onları hafifçe döndürmenizi öneririz. Bu onların dengesiz büyümelerini veya ışığa doğru büyümelerini önleyebilecek bir yöntemdir.
Çiçek Bakımı: Kaliteli Bir Toprak Karışımı Kullanın
Çiçek bakımının olmazsa olmazı kaliteli bir toprak karışımından geçer. Saksı çiçeklerinin türüne bağlı olarak en iyi karışımı size en yakın peyzajcıya danışarak elde edebilirsiniz.
Kaliteli bir toprak karışımı kullanmanın birçok faydası vardır. En önemlisi ise bizce küçük sinir bozucu sivrisineklerin istilasına uğrama riskini büyük ölçüde azaltmak olabilir.
Çiçek Bakımı: Değişiklik Yapmaktan Korkmayın
Çiçek bakımı için en göz korkutucu işlemlerden biri saksı değişimi olsa gerek. “Ya onu öldürürsem?” sorusu kulaklarınızda çınlamış olabilir. Korkmayın, birkaç basit önlemle çiçekleriniz ya da bitkileriniz size teşekkür edecek.
Drenaj deliğinden çıkan kökleri görürseniz veya bitkinin büyümesi durmuşsa ve içinde hala daha fazla büyüme kalması gerektiğini biliyorsanız, bu, saksıyı yeniden değiştirmeniz gerektiğine dair kesin bir mesaj almışsınız demektir. Hadi o halde hemen saksıları değiştirelim.
İpucu: Saksı değişimini yalnızca bitkinizin sağlığı mükemmel olduğunda gerçekleştirmeye özen gösterin.
Saksı değişimi işleminde yeni bir saksı seçerken bir önceki saksının %50 daha büyük olanını tercih etmek riski azaltacaktır.
Çiçek Bakımı: Bazen Daha Az (su) Daha Fazladır…
En önemli konu sulama tavsiyeleri…
Sulama çiçek bakımında oldukça yer kaplayan bir detay özellikle iç mekân bitki bakımı ebeveyni isek iki temel kural işinizi kolaylaştırabilir.
- Bitkilerin az sulanmasının aşırı sulanmasından daha iyi olması
- Bitkilerinizi pişirdiğiniz bir pasta gibi ele alıp parmağımızı toprağa batırmak. Parmağımızı çektiğimiz de temiz veya biraz toprak yapışması sulama zamanının geldiğini belirtir. Tam tersi durumda ise biraz daha beklemek sağlıklı olacaktır.
Çiçek Bakımı: Havayı Biraz Daha Nemli Hale Getirmek…
Çiçek bakımı için level atlayan bir ebeveyn olmak istiyorsak, bitkilerimizin yaşadığı alanlara biraz nem ekleyebiliriz.
Evlerimizin havası genellikle çok kurudur, özellikle kış aylarında ve bitkiler genellikle nemli koşullarda gelişir. Bu durum için en basit çözüm yöntemi ise bitkilerimizin yapraklarına su püskürtmek veya bütçemiz uygun ise ortamı nemlendirecek bir nemlendirici aracı satın almak faydalı olabilir.
Çiçek Bakımı Ebeveynliği İçin Hatırla!..
Çiçek bakımı özellikle soğuk aylarda bir odayı tamamen dönüştürebilir ve aydınlatabilir. Çoğu insan iç mekân bitkilerinin dekorasyon parçaları gibi olduğunu düşünebilir. Bu sebeple bitkileri bir odaya yerleştirip, hatırladığında onlara verir ve ardından bitkilerin hayatta kalmasını bekler.
“Gölge aşığının güneşli bir pencerede hayatta kalmasını sağlayamayız.”
Bu sanrının aksine bitkilerin bakım alanı neresi olursa olsun, tıpkı sizin ve benim gibi yaşıyorlar. Onlar da bizim gibi besleniyor, nefes alıyor, içiyor ve sıcaklığı seviyorlar. Onları canlı ve sağlıklı tutma eğiliminde olan bir çiçek bakımı ebeveyni iseniz; doğru bitkiyi doğru yere koymamız gerektiğini hatırlayın.
Salon bitkileriyle ilgili en yaygın sorun, özellikle daha az suya ihtiyaç duyulan kış aylarında aşırı sulamadır. Bu hem iç hem de dış mekân bitkileri için geçerlidir, dolayısıyla genel bir kural olarak kış aylarında beslenme sıklığını yarı yarıya azaltın.
Kışın, birçok bitki dinlenirken, daha az gübre kullanmak önemlidir, çünkü kışın birçok bitki daha yavaş büyür; bunun sonucunda da kendilerini beslemek için daha az besin maddesine ihtiyaç duyarlar.
Kaç Kişiyiz Çiçek Bakımını Biliyor mu?
Çiçek bakımı da sevgi ile emeğin birleştiği bir süreçtir. Kaç Kişiyizde hepimizin yalnızlığına sevgi ile derman olan, merakını gideren, güncel bilgilendirme yapan emek var. daha da güzeli eğlence ile verilen ödüller var. Bu güzel ailede eğlenerek, keyif alarak yer almak için üye olman yeterli. Üyelik için linke tıkla.