Harcama alışkanlıklarımızdan dikkat benzin fiyatlarına, yiyecek ve elektrik faturalarına her şey hala yüksek fiyatı ile zihnimizde yer etse de evde tasarruf tedbiri almak aylık maliyetlerinizde büyük fark yaratabilir.
Alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç değişiklik ve biraz da kendinizi kontrol etmekle tasarruf yapmaya evinizden başlayabilirsiniz.
Evimizde tasarruf yapmak için neler yapabiliriz geçmeden tasarrufun günlük yaşamımıza kaydını paylaşmak isteriz.
Tasarruf Yapmak Bize Ne Kazandırır?
Ne yapmak istediğinizi seçme özgürlüğü kazanmak istiyorsanız sorumluluklarınızın stres unsuru haline gelmeden tasarrufa başlamakta fayda var.
Her birimizin kira, fatura, ev masrafları, çocuğunun okulu gibi belli başlı sorumlulukları var. Tasarruf ise bu sorumluluklarımızın finansal olasılıkları göz önünde bulundurarak bilinçli tüketim yapma halidir.
Bilinçli birer tüketici olarak yapılan her tasarruf atalarımızın deyimi ile “Damlaya damlaya göl olur. “
Evimizden başlayacağımız küçük adımlarla nakit tasarrufumuzu biz farketmesek de sağlamış olabiliriz.
Evinizde uygulayabileceğiniz tasarruf örneklerini bir kaç başlıkta sizler için derledik.
Evde Tasarruf Örnekleri
1. Fırınınız İle İlgilenin
Yeni yüksek verimli fırınlar en az miktarda enerji kullanır, ancak eski modeller de daha verimli hale getirilebilir.
Yeni modellere gücünüz şu an yetmiyor ise Bir profesyonel tarafından yıllık bakım yapılması uygulama için ilk adımınız olabilir.
2. Su Isıtıcınızı Sarın
Su yalnızca kullanım sırasında ısıtıldığından, isteğe bağlı su ısıtıcıları genellikle en verimli seçimdir. Elektrikli sıcak su depolarını ısı kaybını azaltmak için yalıtkan bir battaniyeye sarmayı deneyebilirsiniz.
3. Pencereleri ve kapıları test edin
Hava geçirmez bir conta olmadan evinizi ısıtırken ve soğuturken enerji israf ediyoruz.
Pencere çerçeveleri ve kapıların etrafına yanan bir tütsü çubuğu veya bir mum tutarak hava cereyanını kontrol edebilirsiniz. Eğer titriyorsa, kaçağı buldunuz demektir.
Çerçevelerin etrafında silikon tarzı ya da köpük gibi kapatıcı malzemeler kullanın, hava yalıtımını bu şekilde kontrol altına alabilirsiniz.
Soğuk aylarda dış cephe cam filmi uygulanması verimliliği daha da artıracaktır.
4. Tavan Vantilatörü Kullanın
Tavan vantilatörleri, odalarını soğutmanız gerektiğinde en mükemmel çözüm olabilir.
5. Büyük Ev Aletlerini Akşamları Çalıştırın
Çamaşır makinesi, kurutucu ve bulaşık makinesi çok fazla enerji kullanır ve sıklıkla uzun süre çalışır.
Çamaşırları veya bulaşıkları akşam veya hafta sonları herhangi bir saatte yıkayacak şekilde değiştirmeyi deneyin.
Ayrıca bulaşık makinesinde havayla kurutma seçeneğini kullanmayı ve çamaşırları daha kısa bir programda yıkamayı da düşünebilirsiniz.
6. Büyük Ev Aletlerinizi Temizleyin
Buzdolabının arkasındaki havalandırma deliği ve çamaşır kurutma makinesinin egzozu tozla tıkandığında motorlar daha fazla çalışır ve daha fazla enerji yakar.
Bu alanları yılda bir kaç kez temizleyip kontrol etmek faturanıza yansıyacaktır.
7. Kullanımlarınızı Otomatikleştirin
Akıllı bir termostat, ısıtma ve soğutma maliyetlerinizi yüzde 15’e kadar azaltabilir.
Örneğin, akşam saat 22:00’de yatmadan önce sıcaklığı düşürme eğilimindeyseniz, akıllı bir termostat bu ayarı otomatik olarak yapmaya başlayacaktır. Evde olsanız da olmasanız da akıllı termostatı bir uygulamadan kontrol edebilirsiniz. Böylece programınız beklenmedik bir şekilde değişirse, ısıtma ve soğutma maliyetlerinizi avucunuzun içinden kontrol etmeye devam edebilirsiniz.
Aydınlatmanızı otomatikleştirmek de tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Işıklar için, odadan çıktığınızda kapanacak kısma anahtarları ve hareket sensörlerini deneyebilirsiniz.
8. Hayali Güç Tüketimiyle Mücadele Edin
Tezgah üstü aletleri ve elektronik cihazları bir güç çubuğuna takabilir ve geceleri kapanacak şekilde programlayabilirsiniz.
Televizyonların, kablolu yayın kutularının, PVR’lerin ve oyun konsollarının kullanılmadıklarında bile enerji emdiklerini unutmayın. Hepsini tek bir güç çubuğunda bulundurmak, herkes yatmadan önce bunları kapatmayı kolaylaştırır.
9. Şarj Cihazlarınızı Kontrollü Kullanın
Takılı olan şarj cihazları, hiçbir cihaz takılı olmadığında bile güç çeker. Telefonlarınız, tabletleriniz veya diğer cihazlarınız tamamen şarj olduğunda, fişini çekin, şarj etmediğiniz takdirde enerji çekmeye devam eder.
Tüm bunların dışında bilinçli bir tüketici olmanın tasarruf moduna geçmenize de kolaylık sağlayacak bir zihin alt yapısı hazırladığını hatırlatmak isteriz.