Türk Beşleri’nin Cumhuriyet İçin Önemini Bilen Kaç Kişiyiz?

admin
By admin 1
Türk Beşleri

Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun salonlarını duymuş hatta sanat severler olarak, o salonlarda sayısını hatırlamadığınız konserleri dinleme fırsatı bulmuşsunuzdur.

Size sormak isteriz; bu konser salonlarına ismini veren Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun da kim diye düşündünüz mü? Atatürk’ün yurt dışına gönderdiği öğrencilerden ikisi desek… Aralarında üç önemli Çağdaş Türk besteciler de yer alıyor desek… Bu önemli ünlü Türk bestecilerine, Türk Beşleri deniliyor desek ilginizi çekmiş olur muyuz?

Gelin hep beraber Türk Beşlerini tanıyalım. Rus Beşlisi ile karıştırılmasın. O apayrı bir konu olup, altını çizerek Cumhuriyetin Türk Beşlisi diyoruz.

Türk Beşleri Kimlerdir?

  • Cemal Reşit Rey
  • Hasan Ferit Alnar
  • Ulvi Cemal Erkin
  • Ahmet Adnan Saygun
  • Necil Kazım Akses

Türk Beşleri Nedir?

Mustafa Kemal Atatürk, Türk müziğinin evrensel bir düzeye ulaşmasını amaçlayarak başarılı öğrencileri yurt dışına göndermiştir. Bu yurt dışına gönderdiği öğrenciler; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Akses’tir. Yani bir diğer adıyla Türk Beşleri. 

Türkiye Cumhuriyeti kuruluş döneminde bestelerinden söz ettirmiş 5 Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir isimdir Türk Beşleri. Bu Türk Beşleri örneğinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma isteğini ve çabasını da görüyoruz. 

Cumhuriyetimizin onuncu yılına özel bir marşımız var ki, o marş bu Türk Beşlerinden birinin bestesidir.

  • Onuncu Yıl Marşı Bestecisi Hangi Türk Beşlisi?

Türk Beşlerinden olan Cemal Reşit Rey, Onuncu Yıl marşı bestecimizdir.

Türk Beşlerini Kısaca Tanıyalım…

Cemal Reşit Rey

Cemal Reşit Rey, çok küçük yaşlardan itibaren piyano öğrenmeye başlamıştır.İlk bestesini yedi yaşındayken yapmıştır. Türk halk ezgilerini kullanarak besteler yapmıştır. Halkı çok sesliliğe alıştırmak için sözlerini ağabeyi Ekrem Reşit Bey’in yazdığı pek çok operet ve üvertür bestelemiştir. Hayatını çok sesli müziğe adamış bir isimdir Cemal Reşit Rey. Orkestra şefliği de yapan Cemal Reşit, 1982 yılında devlet sanatçısı ünvanına layık görülmüştür.

Lüküs Hayat, Türk Manzaraları, 12 Anadolu Türküsü de en önemli eserlerindendir.

Hasan Ferit Alnar 

Alman okulunda ilk kez çok sesli müzikle tanışan Hasan Ferit, çocuk yıllarından itibaren hem kanun hem de kemençe çalmaya başlamıştır. 1936 yılında bugünkü adıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında( Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası) şef oldu. Ankara’da ilk opera temsillerini hazırlamıştır. 

Tek Sesli Klasik Türk Müziği geleneği ile yetişmiş olması ile dikkat çekmektedir. Türk Suiti, İstanbul Suiti eserlerinden bazılarıdır. Kanun Konçertosu ile Türkiye’de ilk kez geleneksel bir çalgı ile , çok sesli bir eserin içinde solo olarak görülmüştür.

Ulvi Cemal Erkin 

Ulvi Cemal, ilk müzik eğitimini piyano çalan annesinden almıştır. 1925 yılında Paris’e gönderilen öğrenciler arasında yer alan Ulvi Cemal Erkin, Paris’te başladığı “İki Dans” isimli orkestra eserini Ankara’da bitirmiş ve bu eseri ilk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilmiştir.

Ankara’da Devlet Konservatuvarının kurulmasından sonra kurumun bölüm başkanlığı,ilerleyen yıllarda da müdürü olmuştur.  Besteci arkadaşı Necil Kazım Akses ile Carmen, Aida, Fidelio operası eserlerini Türkçeye kazandırmışlardır.  1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verilen Ulvi Cemal’in; Köçekçe, Keloğlan eserlerinden birkaçıdır.

Ahmet Adnan Saygun 

Armoni bilgisini kendi kendine geliştiren Ahmet Adnan Saygun,Paris’ten döndükten sonra Ankara Musiki Muallim Mektebinde öğretmenliğe başlamıştır. Eğitimci kimliğinin yanı sıra Etnomüzikolog kimliği de vardır. İlk türk operası olan “ Özsoy Operası”nın da bestecisidir. Yunus Emre Oratoryosunu seslendirip,büyük bir başarı kazanmıştır.

Necil Kazım Akses

Cemal Reşit Rey’in öğrencisi olan Necil Kazım, viyolonsel dersleri de almaktadır. 1934’te Viyana’dan  Türkiye’ye döndükten iki yıl sonra Ankara Devlet Konservatuvarına kompoziyon öğretmeni olarak atanmış ve 1985 yılında profesör olmuştur.  Ankara Kalesi,İkinci Senfoni eserlerinden birkaçıdır.

Kaç Kişiyiz Kişisel Bilgi Güvenliğimi Koruyor mu?

Kişisel verileriniz ve soru yanıtlarınız kesinlikle 3. kişi ya da kurumlar ile paylaşılmamaktadır. güvenli bir şekilde dilediğiniz gibi kendinizi ifade edeceğiniz bu güzel aile için aşağıdaki linkten uygulamayı indirebilirsiniz.

Yazıyı paylaş