“Sizi Neden İşe Alalım?” Sorusuna Cevap Arayan Kaç Kişiyiz?

Kaç Kişiyiz?
Sizi Neden İşe Alalım

İş görüşmelerinde kemikleşmiş ve hatta türetilmeyen bazı sorular karşısında hala ne yapacağımızı bilemiyoruz. İşte “ Sizi Neden İşe Alalım ?” denildiğinde kitlenen kim varsa kilidi açmak için hazırlansın!

Malum piyasa şartları nitelik ve nicelik kavramlarını birbirine karıştırılması, beklentiler ve daha fazlası ile kaosun her yerde olduğu şu dönemlerde rızkımızın da peşindeyken bilincimize hükmeden bazı sorular var.

İş görüşmelerinde sıkça karşılaşılan temel sorulardan bazıları:

  • Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
  • Bize ne katabilirsiniz?
  • Seni diğer adaylardan farklı kılan nedir?
  • Sizi neden işe alalım?

İşin aslı “Sizi neden işe alalım?” sorusunun cevabını görüşme sonrası ilgili görüşme yetkilisinin vermesinin daha mantıksal olsa da kurumsal paradoksun döngüsünde bizde onların dili ile cevap vermeye çalışacağız.

Her zaman savunduğumuz üzere netlik varsa problemin çözümü daha hızlı ve kolay bir şekilde bizlere meyvelerini veriyor. O halde öncelikle kendimizi net bir şekilde ifade edebilmek için tanımlayabiliyor olmamız gerekir.

İş Görüşmeleri Öncesinde Kendini Tanımlama!..

Kâinatta yer alan her şeyin nicelik ve nitelik anlamında tanımları bulunuyor. Bizlerde kâinatın birer parçasıysak niteliksel ve niceliksel tanımlarımızın bulunduğunu kabul ederek ilk adımı atabiliriz.

Tecrübeli yada tecrübesiz iş görüşmesi fark etmeden küçük bir tüyo… Hepimizi iş dünyasında tanımlayan niteliklerimiz (etik, ahlak, kültürel uyum vb.) ve aynı perspektifte her şekilde kazanabileceğimiz niceliklerimiz (Excel, yabancı dil, eğitim durumu vb. ölçülebilen özelliklerimiz) ayrıştırıldığında görüşmelerde kendimizi daha kolay ifade edebiliriz.

Genel çerçevede “Sizi neden işe alalım?” sorusunu yanıtlamaya başlamadan hepimize fayda sağlayabilmek adına iş görüşmesi öncesi hazırlık aşamasını paylaşmak isteriz.

İş Görüşmesi Hazırlık Aşaması Listesi

  • İş tanımını ve işin gerekliliklerini kontrol edin.
  • Özgeçmişinizi ve iş deneyiminizi gözden geçirin.
  • Pozisyonunuza uygun mülakat sorularını araştırın.
  • Şirket ve görüşmeci hakkında mutlaka bilgi edinin.
  • Kendinizi kısaca özetleyen bir giriş konuşmanız her görüşme öncesinde sizinle olsun.
  • Görünüşünüzü kontrol ederek, temiz ve düzenli bir duruş sergilemeyi ihmal etmeyin.
  • Yüz yüze görüşme ise adres için rotanızı planlayın ve en az 15 dakika önce görüşme yerinde hazır olarak sorumluluk bilincini yansıtan davranışınızla kendinizi ifade edin.
  • Stres seviyenizi kontrol edin. (Görüşmeden yarım saat önce sonlanacak şekilde nefes egzersizi yapmanızı tavsiye ederiz)
  • Görüşme daveti için aldığınız bir mesaj ya da e-posta varsa teşekkür ederek cevaplayın.

İş Görüşmelerinde Otokontrol Adımları

İş görüşmelerini karşınızda samimi hissettirmiyor olsa bile gülümseyerek içten bir atmosfere bürüyerek ilerleyebilirsiniz. (Karşı taraf surat asıyor olsa bile!)

Karşı tarafı dinlemeye özen göstererek size yöneltilen soruları bilincimizde iş tanımı ve işin gerekliliklerini düşünerek cevaplamak sizi bir adım öne taşıyabilir.

Görüşmelerin seyrine bağlı olarak “çünkü, eğer, belki” gibi karamsar kelimelerden kaçınmak ifade şeklinizi güçlendirir. Bunun yerine net ve kısa cevaplar vererek ilerlemek çözüm odaklı bakış açınızı ön plana çıkarabilir.

Detay öğrenmek isteyen görüşme yetkilisi gerçekten ne yaptığının farkında ise soruları ile sizin ifadenizi açmak üzere sorularını yöneltir. Bu durum üzerinizde baskı hissetmenize neden olabilir. Bunu fark ettiğiniz an derin bir nefes alıp müsaade isteyip su rica edebilirsiniz. (5 saniyeyi geçmeyecek bir mola)

Klasik sorulardan biri ve nihai kararda etken olacak dinamiklerden biri ücret skalası… Bu soru size yönetildiğinde ön araştırmanızda cevabınızla gelmiş olmadıydınız. Fakat beklentiniz çok istediğiniz bir işin önüne geçebilecek ise “Pozisyonun iş tatmini sebebi ile sizin teklifinizi duymak isterim. “ de bir cevap olabilir.

“Sizi Neden İşe Alalım?” Sorusuna Verilebilecek Cevaplar

 Alternatif Cevap 1

“Sizi neden işe alalım?” sorusunu yanıtlarken ilk yapmanız gereken şey; başvurduğunuz pozisyonla ilgili her türlü beceriyi ve mesleki deneyimi vurgulamaktır.

Cevabınızı daha da geçerli kılmak için söylediğiniz her şeyin daima örneklerle, deneyimlerle ve başarılı sonuçlarla desteklendiğinden emin olun.

Alternatif Cevap 2

Ekip çalışması becerileri ve uyum yeteneği, hemen hemen her pozisyon için beklenen bir niteliktir.

Mesleğiniz ne olursa olsun, muhtemelen başkalarıyla birlikte çalışmanız ve farklı insanlara ve durumlara uyum sağlamanız gerekecektir; dolayısıyla bunlar, işverenlerin her zaman aradığı bir beceridir.

Alternatif Cevap 3

Günün sonunda her işin amacı, bir kuruluşun belirli bir hedefe ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Deneyim ve becerileriniz aracılığıyla şirketin böyle bir hedefe ulaşmasına tam olarak nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklamakta bu soru için verilebilecek temel cevaplardan biridir.

Gerçek Cevap

Dürüst olun…

İstek ve arzunuzu kelimelerinize net bir şekilde yansıtırken örneğiniz yoksa hayallerinizle destekleyin…

Deneyiminiz olmayabilir, daha önce o görevin her kalemini deneyimlememiş olabilirsiniz fakat kendinizi olmadığınız biri olarak satmak istemezsiniz.

Deneyiminiz, kimlik bilgileriniz veya becerileriniz hakkında yalan söylerseniz işi alabilirsiniz, ancak bu deneyim hem siz hem de işveren için çok tatsız bir sonuca sebebiyet verebilir.

Kalbinizden geçen ve severek çalışabileceğiniz bir işiniz olmasını dileriz.

Kaç Kişiyiz’de Ne Tür İçerikler Var?

Kaç Kişiyiz’de ilginizi çekecek mutlaka bir içerik var. Mesela iş görüşmelerine hazırlanmak tamamen aklınızdan çıktıysa, bir soru ile hatırlayabilir, hemen blog sayfamızdan konunun detayını öğrenebilirsiniz. Bildirimleriniz açıksa gündeme dair konularıda kaçırmadan takip edebilirsiniz. Yapmanız gereken linkten uygulamayı indirmek ve bildirimleri açmak.

Yazıyı paylaş