İçmek veya temizlik için; suyun çok da değerli bir kaynak olmadığını düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneririz. Çünkü veriler, su kaynakları ile ilgili durumun çok daha ciddi olduğunu gösteriyor. Dünyada “water crisis” olarak isimlendirilen bu konuya sizin için yakından baktık. Su kıtlığı tehdidi gerçek mi? Türkiye’de su kıtlığı ne durumda?
Su kıtlığı konusunda “farkındalık” son derece önemli. İlk olarak, günümüzde su kıtlığının şimdiden ciddi boyutlarda olduğunu bilmenizde fayda var. Günümüzde dünya üzerinde 771 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Afrika Kıtası başta olmak üzere, insanlar temiz suya ulaşmak için ortalama olarak 6 – 7 kilometrelik bir mesafeyi kat etmek zorunda.
Türkiye’de su kıtlığı ise, ülkemizi ve özellikle tarımsal üretim kapasitesi başta olmak üzere pek çok konuyu etkileyen ciddi ve önemli bir sorun olma potansiyeli taşıyor. Yine de ülkemizin ve dünyanın karşı karşıya olduğu su sorunu çözümsüz değil.
Su Kıtlığının Nedenleri Neler?
Su kıtlığının nedenleri pek çok faktöre bağlı. Küresel su krizi nedenleri arasında ilk ve en önemli faktör, tahmin edersiniz ki, iklim değişikliği. İklim değişikliğini, artan kentleşme ve giderek artan su tüketimi izliyor. Su kıtlığı aşağıda sıraladığımız nedenlere bağlı olarak da artıyor:
- Su Dağıtım Şebekelerinin Plansızlığı
- Karbon Salınımına Bağlı Su Kirliliği
- Çevre Kirliliğine Bağlı Kullanılabilir Temiz Su Kaynaklarının Azalması
- Suyun ve Özellikle İçme Suyunun Değer Gören Bir Ticari Meta Haline Gelmiş Olması
- Savaşlar ve Ülkeler Bazında Anlaşmazlıklar
- Bilinçsiz Su Kullanımı / Su İsrafı
Su kıtlığı, yukarıda sıraladığımız nedenlerle dünya ve ülkemiz için ciddi sorunlardan birisi. Su dağıtım şebekeleri doğru planlanmıyor ve bu nedenle içilebilir, temiz suyun çoğu ihtiyaç duyanlara ulaşmıyor. Karbon salınımı, yağışları etkileyerek su krizi için uygun zemin hazırlıyor. Bununla beraber, çevre kirliliği su sorunu üzerindeki en etkili nedenlerden birisi.
İçme suyunun ticari bir meta haline gelmesi, sadece ABD’de içme suyu endüstrisinin 1,1 milyar dolarlık bir endüstri haline gelmesini sağladı. Bu durum, şirket ve firmaların gözlerini dünya üzerindeki doğal su kaynaklarına dikmesinde etkili.
Su Zengini Ülkeler Su Sorunu Yaşıyor Mu?
Günlük hayatta içme suyu, temizlik veya tarım için kullandığımız suyun üç ana kaynağı var. Bunlar; yeraltı suları, yüzey suları ve yağmur suları. Su zengini ülkeler arasında ise aşağıda sıraladığımız ülkeler geliyor:
- Brezilya
- İzlanda
- Rusya
- ABD
- Kanada
- Çin
- Kolombiya
- Avrupa Birliği Ülkeleri
Su zengini ülkeler için kısa vadede bir su kıtlığı veya su krizi söz konusu olmasa da, uzmanlar özellikle 2050 Yılına dikkat ediyorlar. Çünkü bu tarihte, dünyanın sahip olduğu su rezervleri ciddi anlamda tükenebilir. Yani su zengini ülkeler için, gelecek sandığımızdan biraz daha karanlık olabilir.
Türkiye’de Su Kıtlığı
“Su zengini ülkeler”, toplam su kaynakları 10.000 metreküp ve üzeri olan ülkeler için kullanılan terimlerden birisi. Türkiye, özellikle yeraltı suları açısından zengin bir ülke olsa da ne yazık ki “su zengini” bir ülke değil. Bu da su kıtlığı sorununu ülkemiz için çok daha ciddi bir sorun haline getiriyor.
Türkiye’nin su kaynakları %55 oranında yeraltı sularına dayanıyor. Buna karşın, son 60 yıldan bu yana, ülkedeki yeraltı su kaynaklarının miktarı %75 oranında azaldı ve 1.300 metreküpe kadar düştü. Yeraltı su kaynakları geçmişte ve günümüzde değerlendirildiğinde ülkemiz ne yazık ki “su zengini” ülkeler arasında bulunmuyor.
Su Sorunları ve Çözüm Yolları: Su Kaynaklarının Yok Olmaması İçin Neler Yapmalıyız?
Küresel su krizi, ülkemiz ve diğer ülkeler için (su zengini ülkeler de dahil) son derece önemli bir konu. Ülkeler arasındaki politik anlaşmazlıkları, savaş ve su kaynakları ile ilgili sorunlar bir yana, mevcut su sorunları ve çözüm yolları için yapabileceğimiz hala birkaç şey var.
İlk adım; su tüketimi ile ilgili farkındalık. Su, ülkemiz ve dünya için tükenebilir ve değerli bir kaynak. Bilinçli su tüketimi ile ilgili farkındalık, su krizi için atabileceğimiz adımların başında geliyor. Çevre temizliğine önem vermek ise, ikinci sırada.
Devletler, Su Sıkıntısı ve Çözüm Yolları
Su sıkıntısı, çözülemez bir durum değil. Dünya vatandaşlarının bu sorunun çözümü ile ilgili alabilecekleri çok sayıda önlem var. Bununla beraber, dünya devletlerine de çok iş düşüyor.
Devletler bazında ise; verimli su dağıtım şebekeleri, yeniden kullanılabilir su sistemleri, arıtma tesisleri, barajlar ve çevre ile ilgili duyarlılık, küresel su krizini önlemek için yapılabilecekler arasında geliyor.
Su problemi, çözülemez bir sorun değil. Özellikle tarımda akıllı sulama sistemleri, yenilenebilir enerji, elektrikli arabalar ile karbon salınımının azaltılması gibi önlemlerle su kıtlığı engellenebilir. Pek çok uzman, özellikle yenilenebilir enerji ve yapay zekâ teknolojilerinin su problemi için çözüm olduğunda hemfikir. Yani küresel su krizi, çözülemez bir sorun değil.
Kaç Kişiyiz’de Farkındalık Yaratan İçerikler Var mı?
Kaliteli içerik, küresel su sorununun çözümünü kendi başına yeterli olmayabilir. Ancak farkındalığınızı artırarak çözümün bir parçası olabilirsiniz. Farkındalık yaratan ve ufuk açan kaliteli içerikler için yapmanız gereken aşağıdali linkten Kaç Kişiyiz Uygulamasını indirmek.