Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz o gün geldi çattı ve yapay zeka, günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Peki yapay zeka nedir? İşleriniz için kullanabileceğiniz yapay zeka uygulamaları hangileri? Yapay zeka mühendisliği ne anlama geliyor? Kendinizi karanlık bir bilim kurgu filminde hissediyorsanız, endişelenmeyin çünkü hepsinin bir cevabı var.
İlk olarak “yapay zeka nedir” sorusundan başlayacak daha sonra, yapay zekanın öğrenme şekillerinden ve yapay zeka mühendisliği konusundan söz edecek ve son olarak günlük hayatta kullanabileceğiniz yapay zekâ uygulamalarına değineceğiz. Geleceği yakalamak için hazırsanız, başlayalım.
Bugün dünya üzerindeki firmaların %35’i işlerinde yapay zekayı kullanıyorlar. Kullanım oranlarının önümüzdeki beş sene içerisinde şimdiki oranın en az 6 katına ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Nasıl Öğreniyor?
Yapay zeka, bir bilgisayar veya mikroişlemci tabanlı bir sistem veya robotun diğer akıllı varlıklarla ilgili sorunları çözme yeteneğine verilen isimdir. Yapay zeka, bir bilince sahip olmamakla beraber, tıpkı insan beyni gibi bir öğrenme süreci sonrasında çeşitli sorunları çözmekte yetkin hale gelir.
Yapay zeka tanımı, bizlere bu yeni zeka türünün nasıl çeşitli işleri (yapay zeka chat veya yapay zeka resim çizdirme uygulamaları) yapabildiğini de aslına açıklıyor. Uygulamalar, sürekli olarak bir konu üzerinde gelen geri bildirimlere dayanarak daha “iyi” veya “becerikli” olmak üzere programlılar. Bu da onları, bir iş dalında oldukça “akıllı” yapıyor.
Özetle, yapay zeka günümüzde özellikle çeşitli spesifik iş dalları için çözüm üretebilen yazılım ve uygulamalara verilen isimdir. Yani, korkacak çok da bir şey yok. Peki, yapay zeka mühendisliği ne demek?
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
En genel tanımı ile yapay zeka mühendisliği, uygulama ve yapay us sistemlerini tasarlayan kişilerdir. Mühendisler, özellikle Python yazılım dilini kullanarak kullanıcı istemlerine yani “prompt”lara cevap veren uygulamaları geliştirirler. Bu noktada aklınıza “prompt nedir?” sorusu da gelmiş olabilir; çok hızlı bir şekilde bu soruya da yanıt verelim.
Prompt, dilimizde “istem” anlamına gelir ve yapay zeka yapılarını kullanan kullanıcıların bu zekâdan talep ettikleri hizmetler, istekler olarak da tanımlanabilir. Prompt mühendisliği, yapay zekâ araçlarını etkin kullanabilmek için doğru istemleri meydana getirmek için gereklidir. Bununla beraber, yapay zeka mühendisliği ile prompt mühendisliği aynı şey değildir.
Yapay Zeka Programı ve Yapay Zeka Uygulaması
Yapay zeka tasarımları için çoğunlukla Python programlama dili ve bu dil ile kullanılan çeşitli yazılım kütüphaneleri bulunur. Yapay zeka uygulaması ise, farklı bir şeydir ve genellikle kullanıcı taleplerine cevap veren özel akıllı sistemlerdir.
Yapay zeka örnekleri yazı yazabilir, fotoğraf oluşturabilir veya resim çizebilirler. Bununla birlikte, gerçek zamanlı çeviri yapmaktan tutun sıfırdan görsel oluşturmaya kadar pek çok farklı iş için kullanılan yapay zeka uygulamaları bulunuyor. Yapay zeka kullanımı günden güne artarken, işlerinde yapay zeka teknolojisi kullanan başlıca meslek grupları arasında:
- Dijital İçerik Üreticileri (Yazarlar, Video İçerik Üreticileri, Tasarımcılar)
- Editör ve Çevirmenler
- Grafik Tasarımcılar
- Programcılar ve Yazılım Uzmanları
- Dijital Oyun Tasarımcıları
- Web Tasarımcılar
- Dijital Pazarlama Uzmanları
gibi meslekler geliyor.
Tüm bunlara ek olarak yapay zeka teknolojisi gelişmeye devam ediyor. İlerleyen yıllarda, yapay zekanın yok edeceği ve insan faktörünü ortadan kaldıracağı çok sayıda meslekten söz etmek de mümkün. Garsonlar ve servis elemanları, baristalar, paket servis elemanları, uzun yol şoförleri, avukatlar, yatırımcılar ve belki de bir gün doktorlar.
Günlük İşlerinize Kullanabileceğiniz Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay zeka araçları, çeşitli iş dallarında sizlere çok daha hızlı ve etkin çözümler sunabilir. OpenAI tarafından geliştirilmiş olan Chat GPT, bu araçlardan birisi ve ücretsiz yapay zeka aracı arayanlar için iyi bir başlangıç. Chat GPT 3.5 versiyonu ücretsiz ancak Chat GPT 4 için ayda 20$ ödemeniz gerekebilir.
Chat GPT ile yazılı içerik oluşturabilir, aracı yapay zeka chat için kullanabilir veya kod yazdırabilirsiniz. Elbette Open AI, yapay zeka alanında tek değil. Google ve Bing gibi teknoloji devleri, kısa zaman içinde kendi yapay zeka uygulamalarını oluşturdular. Bunlardan Google Bard, hala deneme aşamasında ve tıpkı Chat GPT gibi ücretsiz.
Microsoft Bing AI ise, Microsoft’un kullanıcılara sunduğu ücretsiz bir yapay zekâ aracı olarak kullanıcılar için çeşitli hizmetleri yerine getiriyor. Listemizde şu ana kadar sıraladığımız araçlar sizlere bilgi vermek, makale yazmak, kod yazmak gibi konularda yardımcı olabilir.
Ancak yapay zeka ile görsel oluşturma, yapay zeka resim çizdirme gibi işler için farklı yapay zeka araçları kullanmanız gerekebilir. Ayrıca yapay zeka ile beste veya grafik animasyon yapmak gibi çok sayıda seçeneğe sahip olduğunuzu da belirtelim.
En İyi Yapay Zeka Görsel Oluşturma Uygulamaları
Yapay zeka uygulamalarını internet bağlantısı bulunan akıllı telefon, tablet veya bilgisayarınız üzerinden kullanmanız mümkün. Çoğu araç ücretsiz olsa da, bazı uygulamalar gelişmiş versiyonları için ücret talep edebiliyorlar.
Yapay zeka görsel oluşturma için başta DALL-E 2 ve Midjourney gibi çok sayıda seçeneğiniz mevcut. Stable Diffusion ve benzeri uygulamaları da yapay zeka resim aracı olarak kullanabilirsiniz.
Müzikle arası iyi olanlar ise; Amper veya AIVA gibi yapay zeka uygulamalarını kullanabilir ve içlerindeki besteciyi dışarı çıkarabilirler.
Kaç Kişiyiz Yapay Zeka Kullanıyor mu?
Kaç Kişiyiz olarak yapay zekayı ihtiyacımız olan her alanda her zaman kullanıyoruz. Sizlere kaliteli, güncel ve ilgi çekici içerikler sunmanın en iyi yollarını sürekli arıyoruz. Siz de binlerce içeriğe sahip Kaç Kişiyiz uygulamasını hemen indirmek istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayın. İyi keyifler…