Birçoğumuz hedef belirlerken oldukça ciddiyiz. Kendimize bir hedefi özenle seçtiğimizde ya da tasarladığımızda hepimiz heyecanı hissediyoruz. Fakat acı gerçek şu ki hepimiz, değişen koşullar, değişen öncelikler veya değişen zihinsel odaklanma nedeniyle bazen hedef belirleme konusunda başarısız olabiliyoruz.
Kendimizle başbaşa kaldığımızda hedefe ulaşamamanın getirdiği hayal kırıklığından dolayı pes ettiğimizi ve hatta hedef belirlemeyi bile bıraktığımızı daha içten fark edebiliriz.
Her hedef ulaşılabilir olmasa da, hedeflerimizin işe yaramamasının nedenlerini belirleyebilir, bunun üzerinde çalışmak için düzeltici adımlar atabilir ve elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz.
Aslında asıl sorunumuz hedeflerimizin ulaşılamaz olması değil, kendi stratejilerimizin onları ulaşılmaz hale getirmesi olabilir mi?
Bunu öğrenebilmenin en kolay yolu hedeften yola çıkarak hedefe ulaşabilmek. 🙃
Hedef Nedir?
Hedef sözlük anlamlarına baktığımızda zaman, amaç, erek, gaye, maksat ve nişan alınacak yer gibi tanımlar ile karşımıza çıkar. Fakat daha genel bir tanımlama yapacak olursak bir şeyi en iyi tarif ile olması istenilene ulaştırmak diyebiliriz.
Hedef Belirleme Nedir?
Hedef belirleme, kişisel ve profesyonel gelişimin temel bir bileşeni olarak bize yön, istek ve amaç duygusu sağlayan soyut bir kavramdır.
Kendimizi yaşamda amaçsızca dolaşırken, hayallerimizi ve arzularımızı gerçekleştirmek için gereken odaklanma ve istekten yoksun hissettiğimizde vaktimizi ve enerjimizi en uygun şekilde sıralamamıza olanak sağlayabilir.
Neye ulaşmak istediğimiz konusunda net bir anlayışa sahip olduğumuzda, kaynaklarımızı ve çabalarımızı bu hedeflere doğru ilerleme sağlayacak şekilde organize edebiliriz. Hedefler dikkatimizi dağıtan şeyleri filtrelememize ve gerçekten önemli olana odaklanmamıza yardımcı olur.
Hedefler belirleyip bu hedeflere ulaştığımızda, gurur ve öz değer duygusu kazanırız. Bu, özgüvenimizi ve istek arzumuzu artırmaya yardımcı olarak gelecekte daha farklı konuların da üstesinden gelmemizi kolaylaştırabilir.
Hedef Nasıl Belirlenir?
İster kariyer hedefi, ister mesleki hedef, isterseniz de kişisel hedef belirleme diyelim… Birden fazla hedef alanı olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda birden fazla da hedef belirleme teorisi bulunduğu bir gerçek. Bu sebeple en yaygın ve yaşamınızın her alanında kullanabileceğiniz 3 adımda hedef belirleme pratiği oluşturarak sizlerle paylaşmak istedik.
3 Adımda Hedef Belirleme:
- 1. Adım: Hedeflerinizin doğru bir şekilde belirlenmesini ve uygulamada sizi üzmeyecek bir strateji seçimi yapın.
Daha önceki yazılarımızda önerdiğimiz SMART hedef belirleme metodunu kullanabilirsiniz. SMART Metodu özetle: özellikli, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı bir hedefi en uygun şekilde belirlemenize katkı sağlayacaktır.
- 2. Adım: Belirlediğiniz hedefleri uygulanabilir adımlara ayırın.
Hedefinize bağlı olarak bu adımları yıllık, aylık, haftalık veya saatlik hedeflere ayırabilirsiniz. Buradaki amacımız sadece hedefleri parçalamak değil, aynı zamanda onlara yapılabilir bir şekilde kroki çizmek. Ayrıca, her adım yalnızca uygulanabilir olmamalı, aynı zamanda artımlı da olmalıdır. Bu adımı bir örnek ile izah edelim.
Büyük hedefiniz bir çalgı aleti kullanmayı öğrenmek, 6 aylık bir mezuniyet projesini tamamlamak ve hatta kişisel kredinizi ödemek olabilir. Diyelim ki kişisel kredinizi 2 yıl yerine 1 yılda ödemek gibi bir hedefiniz var. 1. adımda olduğu gibi hedefinizin SMART tanımına uyduğunu doğruladınız.
Bir yıllık büyük hedefinizi üç aylık hedeflere ayıralım. Kredinizi her biri 3 ayda tamamlamanız gereken dört bölüme ayırabilirsiniz. Şimdi de günlük, haftalık ve aylık olarak yapacaklarınıza göre bir eylem planı hazırlayabilirsiniz.
David Allen (Getting Things Done kitabının yazarı) her eylem adımını ‘Sonraki Eylem’ olarak adlandırıyor. Her ‘sonraki eylem’ öğesi açık özellikli ve net olmalıdır. E tabii ki her eylem planının takibini yapmak da bizi ufak ufak büyük hedefe getirecektir.
- 3. Adım: Yol boyunca tüm günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirip hedeflerinize uygun olacak şekilde değiştirin.
Uygulanabilir hedefler ancak sabrın, öz disiplinin, cesaretin ve istikrarın varsa işe yarar. Her geçen gün, daha iyi bir insana, pes etmeyen ama elinden gelenin en iyisini yapan bir insana dönüştüğünü sen de göreceksin!
Hedeflere Ulaşmak İçin Ne Yapmalıyız?
Yukarıda yer alan hedef belirleme adımlarını tamamladıktan sonra hedefe ulaşana dek yalnızca süreci gözlemlemek ve gerektiğinde müdahale etmek sizi hedefinize ulaştıracaktır.
Hedefe ulaşmada gözlem yapmak:
- Sürekli olarak hedefinizi hatırlatır.
- Tarihi olan bir hedefiniz var ise tarihini yakalar.
- Gelişiminiz ve kendinizi ödüllendirmeniz için bir neden verir.
- Süreçte bir sorununuz var ise nerede olduğunu bilmenizi sağlar.
- Dikkatinize ve kaynaklara yeniden odaklanmanızı sağlar.
Sonuç:
Hedeflerinize ulaşamamak moral bozucu olabilir, ancak bu genellikle onlara ulaşma yeteneğinden çok, hedeflerinizi belirleme şekliyle ilgilidir. Bu sebeple, neyin önemli olduğunu gözden kaçırmamanızı öneririz.
Etkili hedefler belirlemek bir şeyi kontrol etme egzersizi değil, aksine her adımda öğrenmeniz için bir çerçeve görevi görürler, odaklanmanızı ve isteğinizi artırmanızı sağlarlar.
Biz de kendimize koyabileceğimiz hedefler doğrultusunda sizlerle bildiklerimizi en iyi şekilde paylaştık. Yeni bir hedef belirleyerek bir sonra ki konuda görüşmeyi dileriz.
Bir de unutmadan👇🏼
Kaçırılan bir gol felaket anlamına gelmez. Aslında bu, büyük çerçevede başarı hikâyenizin başlangıcı olabilir!
Bize ayırdığınız kıymetli vaktiniz için teşekkür ederek sevgilerimizi gönderiyoruz. 🥰
Kaç Kişiyiz Nedir?
Kendini yalnız hissettiğin de senin gibi düşünüp sorular soran, birde o sorulara bilgisi ile cevap veren bir uygulamadır. Hatta seninle aynı fikirde olan kaç kişi olduğunu merak ediyorsan onu bile görebilirsin. Ödüllü sorulara da denk geldiysen sana kıyak geçmiştir. Bu keyifli ailenin üyesi olmak istersen aşağıdaki linke tıklayıp ve bize katıl. 😉