Tüm şirketlerin bir İşveren Markası vardır; evet evet sizinkinin bile! Bir işveren olarak nasıl algıladığınız ve işletmenizin çalışma koşulları ile nasıl tanındığı işveren markanızdır.
Özellikle işe alımcılar için doğru işe doğru adayı yerleştirme konusunda önemli bir koz olan İşveren Markasını oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak İşverinimizin işi. 🙂
O halde markalarımızın iyi birer İşveren Markası oluşturabilmesi için yazımıza yön verelim. 😉
İşveren Markası Nedir?
‘Markalaşma’ genellikle pazarlamayla ve işletmelerin potansiyel müşterilere veya mevcut müşterilerine nasıl pazarlandığı ile ilgilidir. İşveren Markası ise aynı markanın çalışanlarına potansiyelini ve mevcudiyetini göstermesi olarak düşünülebilir.
Gerçek kişiliğe sahip bir işveren markası oluşturmak için İşvereninin değerlerini, kültürünü, çalışma ortamını ve çalışan ayrıcalıklarını iyi tanımlaması gerekmektedir. Böylelikle markanın oturan kimliği çalışanların tercihlerinde rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacaktır.
Kurumsalda Employer Branding olarak da kullanılan İşveren Markası temelde İşverenin marka kimliğini ortaya koyabilmek için kariyer gelişimi, iş-yaşam dengesi, çalışan gelişimi, kapsayıcılık ve çeşitlilik politikaları ile şirketin özelliklerini büyüterek ilerlemesini kapsar.
İşveren Markası İnsan Kaynakları İçin Neden Önemli?
Ekonominin belirsiz olduğu zamanlarda özellikle de yetkinliği yüksek pozisyonlarda aday arayışı söz konusu ise işgücü bulmak daha da hayati önem taşır. İşte tam da bu durumlarda “İşveren Markası” devreye girer.
İşveren Markası bu gibi durumlarda ve genel hatları ile İnsan Kaynakları süreçlerinde dört konuda işe yarayabilir.
- Üstün yetenekli aday başvurularının artması; İnsanlar iyi bir üne sahip ve çalışanlarına iyi davranan bir şirkette çalışmak isterler.
- Süreçlere yüksek katılım ve çalışan tutundurma; Güçlü bir işveren markası, iş yerinde olumlu bir hava yaratılmasına yardımcı olarak ekibinizi daha da ileriye gitmeye motive eder.
- İşveren itibarının dolayısı ile İK itibarının artması; Harika bir işveren markası, potansiyel çalışanları çeker ve müşteri algısını da olumlu yönde etkiler.
- Bütçe tasarrufu; Daha etkili bir işe alım süreci ve daha yüksek personel tutma şansı sayesinde uzun vadede bütçeden tasarruf edebilirsiniz.
İyi Bir İşveren Markası Nasıl Olmalı?
İyi tanımı her birimize göre değişse de çalışanlar gözünden ve işe alım uzmanları gözünden iyi bir işveren markası oluşturma adımlarını altı adımda topladık.
Mevcut Durumu Değerlendirerek Keşfetmek,
Potansiyel adaylar ve mevcut ekip üyelerinin işletmenin nasıl gördüğünü anlamak önemlidir. Çünkü, bu keşif sizin hangi alanları geliştireceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Keşif Sürecinde Uygulanabilir Yöntemler
- Dürüst geribildirim için anonim personel anketleri
- Dışarıdan birinin bakış açısına yönelik dış algı anketleri
- Çalışan inceleme sitelerinden dışarıdaki çalışanların bakış açılarını görmek
- Şirketinizden bahsedenlerin sosyal medya da takip edilerek şirketinize bakış açısını değerlendirmek
- Rakiplerinizin onlardan öğrenmek veya kendinizi farklılaştırmak için neler yaptığını görmek.
- Deneyimi geliştirebileceğiniz alanları aramak için işe alım süreçlerini denetlemek.
EVP : Değerleri Tanımlamak ve Net Olmak
Şirketin ‘kişiliğini’, değerlerini ve bir işveren olarak neler sunduğunu tanımlayın. Buna işveren değer önerisi (EVP) denir. EVP şirket kültürünün, şirket adına çalışmanın avantajlarının ve işletmenin neyi temsil ettiğinin resmini çizmeye yardımcı olur.
EVP şirketi bütünsel olarak bir araya getirir ve diğer şirketlerden farklı olan şeyleri gösterir. EVP’ yi tanımlamak işveren markasının tanınması için yol gösterici bir pusula oluşturmaktır.
Şirketin değerlerini ve bir işveren olarak diğerlerinden ayıran özellikleri dile getirmek, potansiyel adayların değerlerinin markanızla uyumlu hale gelmesine ve misyonunuza uygun olanları çekmesine yardımcı olur.
Ekibi Sürece Dahil Etmek
Mevcut çalışanlardan fikirlerini alarak onların marka elçilerine dönüşmelerine yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle işveren markanızı şirket içinde de geliştirebilir ve ekosistemin sürekliliğini içten dışa yaymış olursunuz.
İletişim İçin Marka Araç Seti Oluşturmak
İşveren markası araç seti ile iç ve dış iletişim oyunu güçlü tutulabilir. Bu yönerge seti şirketin hedeflerini, EVP’ sini (bütünsel şirket fotoğrafı) ve marka unsurlarını açıklar. Görev tanımınız, şirket politikalarınız, süreç yönergeleriniz vb.
Uygulama ve Markayı Tanıtmak
İlk dört adım sonrası yepyeni işveren markanızı hayata geçirmenin zamanı geldi! J
Markayı, iş ilanları ve web sitesi kariyer sayfası da dahil olmak üzere işe alım sürecinize uyguladığınızdan ve işe alımdan, iş geliştirmeye ve her departmanın ötesine kadar her temas noktasına ulaştığından emin olun.
Uygulamaya Aldığınız Her Detayı Önlem Olarak Takip Etmek
İşveren markası bir kur ve unut süreci değildir. Sürekli olarak gelişen işveren markası süreçlerinin düzenli olarak gözden geçirilip kontrol edilmesi sürdürülebilirlik için kıymetlidir.
Ve en önemlisi vaat ettiğiniz tüm marka söylemlerinizi ve politikalarınızı uygulayın.
Kaç Kişiyiz Bize Ne Vaat Ediyor?
Kaç Kişiyiz yalnızlığınızı unutmanızı, biraz eğlenip biraz öğrenip birazda düşünmenize destek olmayı vaat ediyor. Arada bir yüzünüzü güldürüp bazen de şaşırmanıza eşlik etmek istiyor. Peki sende bu ailenin bir parçası olmak istemez misin? Üye olmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsin. 🙃