Yaşam Kalitesi Ölçeği Giderek Belirsizleşen Kaç Kişiyiz?

Kaç Kişiyiz?

Yaşam kalitesi, yaşamımızda ki iyiliği veya iyi bir yaşamı ifade etmek için sıklıkla kullandığımız bir kavram. Yaşam dediğimizde her birimizin aklında farklı anlamlar belirse de gelişi güzel terimlerin derinlerine inip biraz da yaşam kalitesinin neyle ilgili olduğunu öğrenmeye çalışalım mı?

Yaşam kalitesi ölçeği dediğim anda büyük çoğunluğumuzun zihninde canlanan para ve zenginlik terimlerini okuyabiliyorum. 😂

Bu yazımızda yaşam kalitesi ölçeğinin yıllardır gayrı safi milli hâsıla ya da asgari ücret gibi terimler ile algımıza işleyen sayısal değerlerden arındırarak sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Konunun algısal boyutunu bir örnek ile açıkladıktan sonra daha da derinlere inmeye hazır olacağız. Örneğin çoğunuz yaşam kalitenizin zenginlik veya zenginliğin de hayatınızı değerli kılınabileceğini düşünebilir.

Siz de bu şekilde düşünenlerdenseniz sıkı durun!… Ve kendinize ilk olarak şu soruyu sorun?

Para tek başına hayatımı daha iyi hale getirebilir mi?

Evet, hepimiz paranın birçok konuda bize yardımcı olabileceğini biliyoruz. Fakat pek çok insan bunun gerçek ve uzun vadeli bir mutluluk sağlayıp sağlamayacağı konusunda şüphe duyar.

Çoğumuzun aynı fikirde olmayacağının farkındayım hatta düşüncelerinizi ve duygularınızı anlayabiliyorum. Sonuçta paraya çok önem veriyoruz. 🙃

Hadi bakalım yeni bir bilgi 😀 “yaşam kalitesi” tanımlarının çoğunun zenginlik referansını tamamen dışladığını biliyor muydunuz?

Not: Yazımızda bir topluluğun veya bir yerin değil, yalnızca bir bireyin yaşam kalitesini anlamaya çalıştığımızı belirtmek isteriz.

Yaşam Kalitesi Nedir?

Herhangi bir sözlüğe göre yaşam kalitesi, içinde yaşadığınız kültürel ya da entelektüel koşullar (maddi rahatlıktan farklı olarak) konusundaki kişisel memnuniyetiniz (ya da tatminsizliğiniz) olarak tanımlanabilir.

Bireyin veya toplumun, zenginlikten ziyade sağlık ve mutlulukla tanımlanan genel refahı olarak da tanımlandığı alanlar bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , bireyin içinde yaşadığı kültür ve değer sistemleri bağlamında, hedefleri, beklentileri, standartları ile ilişkili olarak yaşamdaki konumunu algılaması olarak tanımlamaktadır.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise “Yaşam Kalitesi” ni

Yukarıdaki tüm tanımlardan yola çıktığımızda “ Yaşam Kalitesi”;

  • Para veya servetle ilgili veya orantılı değildir.
  • Subjektiftir ve bizim yaşam algımıza bağlıdır.
  • Yaşamımızda ki mutluluk ve tatmin ile ilgilidir.
  • Beklentilerimizden, arzularımızdan ve hedeflerimizden etkilenir.
  • Sağlığımız da dâhil olmak üzere refahımıza bağlıdır.

Yukarıdaki sonuçlardan rasyonel bir çıkarım yapalım. İçtenlikle mutluysak ve hayatımızdan tamamen memnunsak, sonuç olarak yüksek bir yaşam kalitesine sahibiz. 🙂

Yaşam Kalitesine Katkıda Bulunan Faktörler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yaşam kaliteniz, yaşamınızın aşağıdaki yönlerine bağlıdır:

  1. Fiziksel sağlık ve bağımsızlık düzeyi
  2. Psikolojik durum ve ruhsal düzey
  3. Kişisel ve sosyal ilişkiler
  4. Çevre koşulları

Bu geniş kategorilerin tüm ince yönlerine dikkat ettiğinizde ve bunlarla iyi geçindiğiniz de, yaşamdaki zenginliği deneyimleye başlayabilirsiniz.

Yaşam Kalitesi ve Yaşam Standardı

Bazılarımız bu terimlerin benzer olduğunu ve aşağı yukarı aynı anlama geldiğini düşünse de aralarında büyük bir fark var.

Yaşam kalitesi son derece subjektif ve soyuttur. Sizin ve benim belirli bir yaşam kalitesine sahip olma fikrimiz ile anlayışımız farklı olabilir.

Bu, hafife aldığımız bazı temel faktörlere, yani temel özgürlüklere, yaşama ve yaşam haklarına bağlı olabilir.Hatta hayata karşı tavrımız, ilişkilerimiz, hayatı kabulleniş şeklimiz de önemli.

Oysa yaşam standardı objektif ve ölçülebilir. İhtiyaçlar, maddi mallar ve zenginlik yoluyla elde edilen rahatlık düzeyini ifade eder.

Yaşam standardını değerlendirmeye yardımcı olan faktörlerden bazıları gelir, istihdam, yaşam beklentisi, boş zaman, altyapı, tesisler, bakım ve güvenliktir.

Yaşam standardı dışsal rahatlık ve yaşamın ne kadar kolay olduğuyla ilgiliyken yaşam kalitesi tamamen içsel tatminle yani yaşamda ne kadar mutlu ve huzurlu hissettiğimiz ile ilgilidir.

İdeal olarak, iyi bir yaşam standardının iyi bir yaşam kalitesi anlamına gelmesi beklense de pratikte yüksek yaşam standardı, kaliteli bir yaşam için garanti bir süreç olmayabilir. Yani yüksek bir yaşam standardı olsun ya da olmasın, kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.

Birçok kişi ve kuruluş yaşam standardını yaşam kalitesi kavramının bir parçası olarak görüyor ve düşük yaşam standardına sahip bir yaşam onlar için niteliksel değil. Kendilerine sevgilerimizi gönderiyoruz. 😉

Yaşam Kalitesini Arttırmanın Yolu Nedir?

Buraya kadar okuduklarınızı içselleştirdiğinize göre artık nitelikli bir yaşamın mutluluk ve sağlıkla ilgili olsa da tamamen refaha bağlı olmadığını da keşfetmiş bulunuyorsunuz.

Tüm zengin ve müreffeh insanların yaşam kalitesinden memnun olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hayır, her zaman böyle olmuyor. ( Pandemi, deprem, ekonomik kriz hatırlayın!… )

Zihniniz ve bedeniniz üzerindeki kontrol, esas olarak tüm acılardan korunmanıza yardımcı olur ve hayatınızı değerli hale getirir. Bu değeri arttırmak için paranın ve rahatlığın yardımını alabilirsiniz, ancak para olmadan da bu değeri arttırabilirsiniz.

Nasıl?

“Bilincin kontrolü yaşam kalitesini belirler.” diyen Mihali’ ye kulak verelim…

Bireyin refahını, duygularını, fiziksel ve zihinsel sağlığını dikkate alarak yaşam kalitesinin izlenmesine yardımcı olan, kendi kendine algılanan ve yaşam kalitesi ölçeği (SPQL) olarak adlandırılan, son dönemde farkında olmadan da yaygın olarak kullandığımız kapsamlı iyi yaşam ölçeği tamamen algı boyutunuz ile yaşam kalitenize destek olabilir.

Belirsiz bir yaşam kalitesi hissindeyseniz yazımızın içeriğindeki tanım ve faktörlerin, yaşamınızı nasıl iyileştireceğinizi anlamanıza yardımcı olmasını ve ışığınızın yaşam kalitenizi katlayarak arttırmasını diliyoruz… 🥰

Kaç Kişiyiz Yaşam Kalitemizi Netleştirir mi?

Kaç Kişiyiz, yaşam kalitenizi arttırmak için ilginize göre size yönlendirdiği sorular ile  her zaman yanınızda. Kategorilere göre bilgi almak istediğiniz ya da merak ettiğiniz konuları ayırabilir hatta arada bir ödül bile kazanabilirsiniz. Yaşam kalitesini arttırırken Kaç Kişiyiz’ in de sana eşlik etmesini isterseniz aşağıdaki, linkten uygulamayı indirebilirsiniz. 🙂

Yazıyı paylaş