Bir gün 24 saat ama bu 24 saat bana yetmiyor. Aklım almıyor, gün ne kadar çabuk bitiyor. Zaman Yönetimi… Bunu diğer insanlar nasıl yapıyor? Her yere ve her şeye nasıl yetişebiliyorlar? 24 saat sadece bana mı yetmiyor?
Müslüm Gürses’in dediği gibi “Tutamıyorum Zamanı…” diyenleri görüyoruz ve duyuyoruz.
“ Hiç zamanım yok…”, “ Başımı işlerden kaldıramıyorum.”, “Bu insanlar bu kadar enerjiyi nerden buluyor?”, “ Başımı kaşıyacak vaktim yok.”, “Hangi birine yetişeceğim!”, “Koşuşturmaktan kendime vakit ayıramıyorum” diyenleri de duyuyoruz.
Öncelikle kendinizi bu kadar hırpalamayın. Zamanı yönetememe, doğru kullanamama ile ilgili ufak tefek kazalar olabilir ama korkulacak bir şey yok. 😉
Sakin olalım çünkü burdayız. 🙂 Bu yazımızda zaman yönetimi nedir?, zaman planlaması nasıl olur?, Zaman yönetimi teknikleri nelerdir? inceleyeceğiz.
Hadi o zaman, vakit kaybetmeden konumuza başlayalım.
Zaman Yönetimi Nedir?
Zamanın farklı etkinlikler arasında nasıl bölüştürüldüğü, kişinin önceliklerine göre planladığı verimli zamana, zaman yönetimi denir.
Zamanım Hiç Verimli Geçmiyorsa…
Zamanınız neden hiç verimli geçmiyor hiç düşündünüz mü? Biz düşündük ve sebeplerini sizler için aşağıdaki gibi derledik.
- Motivasyon Eksikliği
- Ertelemek
- Pek çok işi aynı anda üstlenmek
- (“Aman kimse kırılmasın, kimse üzülmesin, ben hallederim, tabii, gelirim.” bunlar tanıdık geliyor mu? 😉)
İşletmelerde Etkin Zaman Yönetimi İçin Neler Yapılmalı?
- Hangi işin daha önemli ve acil olduğu belirlenmeli. Acil işler listenin başında yer almalı
- Kısa molalar vererek, zihnin boşaltılmasına yardımcı olmak
- Parçalara bölerek, işleri belirli zamanda yapabilmek
- Gün sonunda ise bir sonraki günün yapılacak işleri planlamak, not almak
Zaman Yönetimi Aşamalarının 4 Adımı
- Listeleme: Yapmanız gerekenleri alt alta listeleyin.
- Önceliklendirme: Uzun vadede neyi başarmak istiyorsunuz? Hayatınızda neyi değiştirmeniz gerekiyor? Hedefleriniz neler?
- Planlama: Kısa ve uzun vadedeki hedeflere ulaşmak için bir plan ya da yol haritası geliştirin. Yaşam hedeflerinizden tutun da, günlük işlerinizi en ince ayrıntısına kadar not tutularak, uyulması…
- Not almak: Not almak size yapmanız gereken işleri hatırlatacaktır. Renkli post-it kağıtları, renkli ve fosforlu kalemlerini de sizi bu süreçte motive edebilir. Post-it kağıtlarını masanıza, bilgisayar ekranına, ajandaya yapıştırmak bu süreci sizin için kolaylaştırabilir.
Bazı Zaman Yönetimi Yaklaşımları
Pomodoro Tekniği
Zaman yönetimi konusunda en çok duyduğumuz tekniktir. 90’lı yıllarda kullanılan domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan ismini almaktadır.
Bu zaman yönetimini geliştiren Francesco Cirillo, zamanlayıcısını önce 25 dakikaya ayarlayıp çalışmaya başlıyor. 25 dakika sonunda, 5 dakikalık bir mola veriyor. Toplamda harcanan 30 dakikalık bu zaman dilimine de 1 pomodoro deniliyor.
Pareto Kuralı ( 80/20 Kuralı)
İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından geliştirilen bu kural, %80’ini işleminin, %20’sini aldığını bize söyler. Bu da yapmamız gereken görevleri sıralamamıza yardımcı olur.
Kanban Tekniği
Japonların kullanmış olduğu bir zaman yönetimidir. 40’lı yıllarda Toyota Fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından iş akışını kolaylaştırmak amacı ile geliştirilmiştir.
- Yapılacaklar
- Yapıyor Olduklarım
- Yaptıklarım
Sürecin sonunda neleri başardığınızı görmek sizi motive edebilir ve zamanımı yönetemiyorum kaygısını geride bırakabilirsiniz.
Eisenhower Matrisi
David Eisenhower tarafından geliştirilen bu zaman yönetimi tekniği, yapılması gereken işleri 4 farklı kategoride sınıflandırılmıştır.
- Acil ve Önemli
- Acil Değil ve Önemli
- Acil ve Önemsiz
- Acil Değil ve Önemsiz
Yukarıda yer alan tekniklerin yanı sıra Clockify, Focus Keeper, Mind Note, TickTick, Rescue Time zaman yönetimi araçlarından birkaçıdır.
Zaman Yönetimi İçin Katkı Sağlayabilecek Film Önerileri:
- Bay Evet (Başrolde Jim Carrey)
- Bugün Aslında Dündü (Başrolde Bill Murray, Andie MacDowell)
- Her Şeye Evet (Başrolde Jennifer Garner)
Zamana Karşı (Başrolde Justin Timnerlake)
Kaç Kişiyiz Zaman Yönetimi Yapabilir mi?
Kaç Kişiyiz, dilediğiniz zaman sizi eğlendirip, dilediğiniz de öğretebilir dilediğinizde de haberdar eder. Kaç Kişiyiz de siz kendi zamanınızı yönetirsiniz. Zamanını keyifle yönetmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsin…😉