Yetişemiyorum! İmdat, yardım edin mi dediniz? 🙂 İş yaşam dengesi kurmakta güçlük çeken olarak yalnız değilsiniz. 🖐️
Bir iş hayatınız var, iş yükünüz de oldukça fazla. E tabi bir de aile hayatınız var. Pekala dışarıda da devam eden bir hayatınız yani sosyal yaşamınız var. Sevdikleriniz, aile dostları, e tabi bir de “Siz” var. Var da var…
“Hani bu hafta bize yemeye gelecektiniz. Yine ektiniz” diyen aile büyükleriniz bir yandan, “ Hayırsız. Sen yaşıyor musun? Amma da işkoliksin, çalış çalış nereye kadar, bir kahvenin kırk yıllık hatırı var benim hiç hatırım yok mu, ne zaman buluşacağız?” diyen kıymetli dostlarınız bir yandan… Ne mutlu size ki bu kadar çok seviliyorsunuz.
“O işler pek öyle olmuyor. Sevdiklerime zaman ayırsam; aklım hep ofisteki işlerde kalıyor, ofisteki işlere kendimi kaptırırsam bu sefer de aileme, sevdiklerime zaman ayıramadığım için üzülüyorum ve suçluluk duyuyorum,” diyebilirsiniz.
Bu problemi yaşayıp, dengeyi sağlayamadığı için stres ve kaygı bozukluğu yaşayan o kadar çok insan var ki… Hiç üzülmeyin çünkü her halükarda yanınızda biz de varız.
Bu yazımızda iş-yaşam dengesini nasıl kuracağımızı anlatacağız. Hazırsanız başlayalım…
İş Yaşam Dengesi Nedir?
İş yaşam dengesi, çalışılan iş ve özel yaşam dengesinin kişide oluşturduğu doyum seviyesi ile ilgilidir. İş yaşam dengesi için temel dayanak ise çalışılan işten duyulan mutluluk ve bu mutluluk beraberinde işin sosyal yaşama yansıyan pozitif yanıdır.
İş ve yaşam dengesi aynı zamanda özel hayat ve iş hayatının uyumunu ifade eder. Bu uyum yaşam kalitesini arttırır. İş ve yaşam diğer bir deyişle iş ve aile yaşamı dengesini kuramadığınız takdirde tükenmişlik sendromuna varana kadar zor durumlar yaşayabilirsiniz.
Tükenmişliğin yaygın belirtileri arasında; öfke, sinirlilik, üzüntü, baş ağrısı veya mide bulantısı, performans düşüşleri, duygusal veya fiziksel yorgunluk, insanları duygusal olarak uzaklaştırmak.
Değişim liderliği danışmanı Gustavo Razzetti der ki: “İşi, kişisel zamanı ve sosyal zamanları ayrı bölümler olarak görmeyi bırakın. Birbirleriyle rekabet etmek yerine işbirliği yapılmalıdırlar!”
İyi bir kurgu ile planlanmış iş ve yaşam dengesi, daha az stres, daha az tükenmişlik hissi gibi olumlu etkileri size getirebilir.
Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri gibi seçenekler sunan işverenler, çalışanların daha iyi bir iş yaşam dengesi için destek olmaya başladılar bile…
İş Yaşam Dengesi Oluşturmanın Yolları Nelerdir?
- Planlama: İş yerinde günlük etkinlikleri planlama etkili bir yöntemdir. En önemlisi de bu plana bağlı kalıp ertelememek.
- İş Arası Kısa Molalar: Küçük molalar stresle başa çıkmamıza destek olur. Uzun çalışma saatlerinde, molalar iş performansını da olumlu yönde destekler. İş esnasında esneme, gözleri dinlendirme, kısa ve hafif yürüyüşler ile fiziksel hareketler önemlidir.
- Sağlıklı Yaşam Tarzı: Sağlıksız bir yaşam takdir edersiniz ki çalışanların hem fiziksel ve ruhsal sağlığını bozar. Sağlıklı bir yaşam tarzı aynı zamanda bir stres yönetimidir.
- Gönüllülük: Çalışanların sivil toplum kuruluşunda, sosyal sorumluluk projelerinde yer almasını teşvik etmek de hem sosyal hem de kişiler arası iletişim kurmakta fayda sağlar.
- Esnek Çalışma: Esnek çalışma programıyla çalışanların üretkenliğine ve stres yönetimine yardımcı olur.
- Hobiler: Kişinin sevdiği şeylere önem vermesi ve zaman ayırması kıymetlidir. Hobiler sayesinde kişiler, kendisine zaman ayırmış ve enerji depolamış olur.
- Denge Esastır: Eve iş getirmemek. İş hayatınız mümkünse, evin dış kapısında kalsın.
İlginizi çekebilir: Hibrit Çalışma Hayali Kuran Kaç Kişiyiz?
İş Yaşam Dengesi İçin Uygulamaya Dikkat!..
Soyutlanmaktan Korkmayın!
Evet yanlış duymadınız, soyutlanmak! Soyutlanmaya en güzel örneği sosyal medya detoksu ile verebiliriz. İş e-postalarına, aramalarına kısa bir mola… Biraz dış dünya ve teknoloji ile kendimizi soyutlamak haftalık stresten kurtulmamızı hatta daha dinamik ve mutlu bir şekilde sahalara dönmemizi sağlayabilir.
Kendinizi ve Sevdiklerinizi İhmal Etmeyin!
İş yaşamınız ne kadar yoğun olursa olsun unutmayın ki hayatınızın kontrolü için direksiyon sizin elinizde. O direksiyonunun sol tarafını kendinize, sağ tarafını da sevdiklerinize doğru çevirmek denge için sizi besleyecektir.
Hayır Diyerek Hafiflemeyi Deneyin!
Hayır demeyi bilin ve hayır demenin dayanılmaz hafifliğinden faydalanın. Yaşam küçük hayırlarınız ile sizin için daha kolay ve anlamlı olabilir.
Hayır demek, yüksek duygusal zekanın (EQ) işaretiymiş. Biz demiyoruz, araştırmacılar söylüyor. Araştırmalara göre; yüksek EQ düzeyine sahip kişiler daha iyi ruh sağlığına sahip ve işinde daha verimli bir performans sergiliyormuş.
Kaç Kişiyiz Kimdir?
Kaç Kişiyiz, güveni ön planda tutan ve duygulara hitap ederek eğlenceli sorular ile bizi eğlendirip öğreten eşsiz bir sosyal platformdur. Eğlenerek öğrenmeye sende katılmak istersen aşağıdaki linke tıklayabilirsin…😉